Ne intrebati, raspundem.

Eugen Voicu, Cofondator şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie Red&White Management, îţi răspunde întrebărilor. Dacă ai o întrebare privind proiectul #Dinamo2028 care nu se regăseşte în lista de mai jos, te invităm să o adresezi pe [email protected]. Actualizăm această pagină săptămânal.

De ce ati cumparat Dinamo?

Dacă nu interveneam în februarie, clubul ar fi fost acum într-o situaţie extrem de dificilă. Nimeni nu a făcut un pas concret până la venirea noastră. Am vrut să facem ceva pentru salvarea unui club atât de iubit de suporteri. Apoi am descoperit la Dinamo un sentiment aparte, o pasiune care nu poate fi înlocuită şi un club care, cu un management profesionist, poate ajunge să facă din nou performanţă şi de ce nu, să adauge cât de curând un nou trofeu în palmares.  

Toate lucrurile bune iau timp pentru a fi construite cum trebuie. Nu ma consider proprietar sau patron al Dinamo, cred că este un concept greşit întrucât tot ce facem, atât acţionarii cât şi întreaga echipă, este pentru a ghida şi a duce Dinamo într-un loc mai bun pentru fani.

Ce riscuri v-ati asumat?

Pe scurt, ne-am asumat riscuri pe care niciun alt investitor nu a fost de acord să şi le asume. Clubul e într-o procedură de insolvenţă, cu datorii de multe milioane de Eur, cu probleme financiare, cu interdicţie la transferuri, cu o ruptură cu suporterii din lipsă de performanţă, fără un stadion propriu. Ne-am asumat toate riscurile pentru ca am fost convinşi că, dacă facem lucrurile corect, un club de fotbal, dar mai ales Dinamo Bucureşti, poate fi transformat ca orice alt business, dupa modele internaţionale. Noi ne-am asumat reintrarea în Superligă din sezonul 2024-25, astfel încât eram pregătiţi pentru a sustine clubul şi în cazul unui nou sezon în liga a 2-a. Faptul ca s-a întâmplat atât de repede, este bineînţeles un merit al antrenorului şi jucătorilor, dar şi un semn că liniştea şi stabilitatea de care are nevoie o echipă de fotbal, le-au fost oferite.  

Ce ati facut pana acum pentru Dinamo?

Aşa cum am declarat în primul nostru comunicat, ne-am asumat anumite borne, pe care pe rând le-am bifat. Am platit restanţele din planul de insolvenţă anterior, am plătit pentru obţinerea licenţei pentru Divizia A în 30 aprilie, am atras doi investitori ancoră care s-au angajat la investiţii de 2.4 milioane de Euro, am adus plata la zi a salariilor restante, am asigurat o bază de linişte şi siguranţă pentru Ovidiu, jucători şi întregul staff tehnic, astfel încât ei să se concentreze pe performanţa sportivă. Lucrurile astea s-au întâmplat în doar 4 luni de zile.

De ce nu investesc fondurile Certinvest in Dinamo?

SAI Certinvest este o companie de investiţii publice care face investiţii în companii listate la bursă şi este supravegheată de ASF. Cadrul legislativ nu permite ca SAI Certinvest să aloce bani din fonduri de investiţii deschise. Ȋn momentul în care vom reuşi să listăm clubul Dinamo Bucureşti la bursă, fondurile administrate de Certinvest cât şi alţi administratori de fonduri de investiţii vor putea lua o decizie independentă de investiţie. Pe de alta parte, este posibil ca o altă companie din grup să devină acţionar în viitor.

De ce aveti nevoie sa strangeti bani de la suporteri?

Nu este vorba de nevoie, ci de o oportunitate. Am considerat că pentru a întări legatura dintre suporteri şi club trebuie să le oferim această opţiune. Noi credem foarte mult în acest proiect, din acest motiv ne investim şi resursele financiare, timpul, reputaţia şi ne asumăm tot planul. Ne-ar bucura ca un număr cât mai mare de suporteri să investească, chiar şi cu suma minimă, pentru că astfel se crează o legatură suplimentară cu clubul. Când eşti acţionar, nu eşti interesat doar de performanţa sportivă, dar înţelegi toate mecanismele clubului şi vrei să pui umărul la dezvoltarea lui pe toate planurile. 

Ce se intampla cu banii care se strang din crowdfunding?

Pentru implementarea proiectului #Dinamo2028 estimăm astăzi un necesar de capital în valoare de EUR 13mn până în 2026, când previzionăm că Dinamo va deveni profitabil. Atât banii strânşi din crowdfunding cât şi toate celelalte aporturi ale acţionarilor vor fi folosiţi pentru prefinanţarea capitalului de lucru (plăţi curente şi plăţi în legatură cu procedura de reorganizare), cât şi pentru investiţii în infrastructura sportivă şi administrativă şi pentru transferuri de jucători.  

Este o donatie? Ce primesc in schimb? Ce drepturi am ca actionar?

Nu este vorba de o donaţie. Acţionarii care vin în această rundă vor primi acţiuni care vor fi direct corelate cu succesul sportiv şi financiar al clubului. Este primul pas în listarea clubului pe bursă, pentru a avea o structura similară cu Manchester United, Juventus, Borussia Dortmund, Ajax, Porto şi alte cluburi de mare succes care au o structură a acţionariatului similară cu cea pe care vrem să o implementăm la Dinamo.  

Cum asigurati ca banii vor fi administrati corespunzator?

Toţi banii strânşi sunt utilizati exclusiv pentru #Dinamo2028. De asemenea, profiturile ulterioare vor fi reinvestite în club. Pentru mine, reputaţia este cel mai important lucru. Am reuşit să construiesc, alături de alţi antreprenori cu viziune, o serie de companii, unele listate la bursă, care au strâns peste 100 de milioane de EUR de la mii de investitori. Pe lângă faptul că suntem în piaţa asta de 29 de ani, banii investiţi de suporteri se pun alături de investitorii ancoră şi de banii puşi de noi. Chiar vrem să construim cel mai iubit şi respectat club de fotbal din România.  

De ce nu se fac transferuri?

Transferurile au început după cum aţi observat, Gabi Glavan îşi face simţită prezenţa şi lucrează foarte bine cu Ovidiu Burcă pentru a aduce jucători. Vom rezolva interdicţia înainte de startul campionatului, pentru a asigura un lot competitiv pentru Dinamo în Superligă.  Planul nostru nu este să aducem staruri din ziua 0, vom avea o creştere organică a unor jucători cu potenţial. Strategia se va face simţită foarte curând, urmând să aibă un impact major dupa un an-doi de construcţie.  

Luati comisioane pentru banii stransi?

Noi, acţionarii, niciun comision pentru nimic. Câştigăm din creşterea valorii clubului pe următorii 5 ani şi nimic altceva. Seedblink, în mod firesc, ia un comision pentru sumele atrase deoarece oferă o platformă reglementată prin care aceste investiţii se pot face în 15 minute în loc de ore în şir petrecute la avocaţi. 

De ce investiti in reclame si nu puneti banii direct in club?

Ȋn orice companie care funcţionează dupa reguli de business există un plan de marketing. Sumele investite în marketing au ca scop generarea de venituri care se reinvestesc în club. Programul de advertising este necesar comunicării tuturor iniţiativelor clubului, nu doar la nivelul suporterilor şi nu doar la nivelul României. Strategia de marketing pe care o lansăm din următorul sezon pune în primul plan creşterea interacţiunilor cu suporterii, dar are şi componente secundare de creştere a bazei de suporteri prin atragerea de noi categorii de fani sub colorile alb-roşu. Vrem redevenim echipa cu cei mai mulţi fani din România.  

Cat de multa incredere ofera modelul crowdfunding?

Modelul de crowdfunding a devenit popular din anii 2010. De exemplu Revolut a fost finanţat prin crowdfunding. Crowdfunding nu însemană nimic altceva decât posibilitatea oricărei persoane de a investi şi a deveni acţionar cu toate drepturile aferente în proiectele faţă de care are afinitate. În plus, crowdfunding-ul permite persoanelor să aibă acces la o rețea globală de susținători potențiali care ar putea fi interesați să sprijine acele proiecte. Ȋn acest proiect se crează valoare prin dezvoltarea clubului Dinamo, cu obiectivul de a readuce numele Dinamo în topul fotbalului din România.

De ce nu sunt stinse datoriile clubului?

Datoriile clubului se sting într-un proces care durează aproximativ un an de zile. Ar fi în detrimentul clubului să achităm toate datoriile la zi doar ca să bifăm acest lucru. Mai important pe termen scurt, în special pentru echipă, este să deblocam transferurile.

Ce se face in privinta iesirii din insolventa?

Procedura de insolvenţă este setată de planul de reorganizare şi noi aşteptăm acum aprobarea modificării planului propus de RTZ. Avem încredere că acestă modificare va fi confirmată, astfel încât să intrăm într-o predictibilitate concretă, atât a previziunilor financiare cât şi a calendarului pe care îl putem accesa pentru ieşirea din insolvenţă. 

Suntem pregătiţi să accelerăm ieşirea din insolvenţă imediat dupa confirmarea modificării de plan. Ȋn cazul nefericit în care propunerea RTZ nu va fi confirmată de către judecătorul sindic, vom propune noi prin administratorul special o modificare de plan simplă, coerentă şi care să nu stârnească dezbateri suplimentare astfel încât, în cel mai scurt timp, să o avem aprobată. 

Unde putem vedea incasari, cheltuieli si alte date financiare?

Vom face raportări trimestriale începând cu Q3 2023. După aceea vom oferi din ce în ce mai multă transparenţă.

Vreau sa investesc, cum fac?

Intri pe seedblink, îţi creezi cont, validezi identitatea, dai click pe campania Dinamo, îţi alegi suma dorită şi semnezi contractul. Tot procesul poate dura 15 minute, dar îi rog pe toţi investitorii să citească documentele, să pună întrebările necesare pentru fiecare şi să investească doar dacă are încredere în directia în care vrem să ducem clubul.

De ce as avea incredere in strategia RWM?

Strategia este concepută şi executată de oameni direcţi care nu se ascund şi care ştiu ce fac. Să nu uităm că Ovidiu şi Andrei au adus Rapidul din liga 4 în liga 1. Deasemenea Ovidiu mai are o promovare despre care vorbeşte toată lumea foarte puţin. Eu sunt în piaţa de investiţii de 30 de ani. Tocmai pentru a nu plana nicio undă de suspiciune în zona financiară, l-am cooptat pe Dan Gatăianţu, un finanţist cu mulţi ani de experienţă în piaţa de capital occidentală.

Cum poate ajunge Dinamo cel mai iubit și respectat club din România?

Dinamo se va raporta în mod profesionist la toţi partenerii lui, fie că sunt colegi de competiţie, foruri instituţionale sau parteneriate comerciale. Respectul va domina relaţiile pe care şi le va crea în sensul în care echipele cu care va juca Dinamo ne vor respecta pentru forţa de joc şi comuniunea între echipă şi suporterii ei, federaţia sau liga ne vor respecta pentru că la rândul nostru vom creea o relaţie corectă şi onestă, înţelegând că facem parte dintr-o comunitate căreia îi dăm valoare doar fiind noi mai buni la rândul nostru, iar partenerii comerciali ne vor respecta pentru că Dinamo va fi un brand alături de care oricine îşi va dori să îşi asocieze numele. 

Ca şi construcţie internă fiecare va fi responsabil pentru partea lui de expertiză, astfel încât la Dinamo antrenorul va decide tot timpul echipa, directorul sportiv va avea ultimul cuvânt la transferuri, deciziile administrative vor fi luate doar în birouri. Prin construcţia pe care o facem, ne vom concentra pe decizii raţionale în beneficiul echipei. Prin faptul că nu ne bagăm peste deciziile antrenorului şi a scouterilor în alegerea lotului de joc sau a politicii de transfer şi le oferim încredere totală specialiştilor care sunt responsabili de obiectivele setate împreună. Prin oameni curaţi la club. Printr-o cultură care recompensează performanţa. Prin metodologia de antrenament, scouting şi analytics pe care o respectăm cu sfinţenie.